Prezident podepsal zákon k technickým změnám u DPH

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prezident Václav Klaus dnes podepsal tzv. technickou novelu zákona o DPH. Ta zavádí například institut nespolehlivého plátce daně a ručení za nezaplacenou DPH. Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

 

Status nespolehlivého plátce může podle novely získat ten plátce DPH, který závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Firmy, které by s takovým plátcem obchodovaly, by se vystavily riziku ručení za nezaplacenou DPH. Zda je obchodní partner firmy důvěryhodný, bude možné zjistit v seznamu zveřejňovaném finančními úřady.

 

 

Norma rovněž pro většinu podnikatelů zavádí povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky, to ovšem má platit až od roku 2014. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně. Nicméně od Nového roku jsou papírové a elektronické daňové doklady formálně rovnocenné.

Novela obsahuje i další změny, zejména v definicích a struktuře ustanovení upravujících registraci, vznik plátcovství a zrušení registrace k DPH. Mění se také definice stálé provozovny pro účely daně z přidané hodnoty. Novela rovněž významně upravuje definici pojišťovacích a zajišťovacích činností, které jsou od DPH osvobozeny.

Nově tak zákon zavádí primárně měsíční zdaňovací období pro všechny plátce včetně těch se sídlem mimo Českou republiku. Existující plátci se budou moci rozhodnout, zda budou mít měsíční období, či zachovají čtvrtletní zdaňovací období. Noví plátci budou moci přejít při splnění určitých podmínek na čtvrtletní zdaňovací období až ve třetím roce od své registrace.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK