Teplo v České Lípě zdraží o tři pct. na 702 Kč za gigajoule

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 21. prosince (ČTK) - Teplo v České Lípě zdraží od Nového roku o více než tři procenta. Tamní domácnosti tak budou za gigajoul platit 702 korun, což je zhruba o 22 korun více než v letošním roce. Samotné zdražení je dvouprocentní, další procento přidalo zvýšení sazby DPH ze 14 na 15 procent. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách Českolipské teplárenské společnosti (ČLT). Průměrná českolipská domácnost tak ročně za teplo zaplatí asi o 770 korun víc.

Teplárna v České Lípě patří do skupiny MVV Energie CZ, která vlastní i teplárny v Liberci a Jablonci nad Nisou. Ve srovnání s oběma většími městy je teplo v České Lípě stále nejlevnější. V Jablonci a Liberci sice teplárny ceny nezvýšily, vyšší DPH ale i tam teplo zdraží. V Jablonci by měla cena stoupnout na 806 korun, v Liberci zhruba na 759 korun za gigajoul.

Českolipská teplárenská byla založena v roce 1996, od ledna 2009 je majoritním vlastníkem MVV Energie CZ. Teplem a teplou užitkovou vodou zásobuje bezmála 11.000 domácností ve městech Česká Lípa a Dubá. Dodávky zajišťuje také pro bezmála 70 škol, úřadů, obchodních center a dalších subjektů ve městě. Na centrální vytápění je v České Lípě napojeno téměř 70 procent města. Ve finančním období od října 2010 do loňského září dodala firma odběratelům teplo za téměř 221 milionů Kč.

MVV v posledních letech do modernizace a zefektivnění výroby tepla v České Lípě investovala 200 milionů korun. Díky nově vybudovaným kogeneračním jednotkám dodává nejen teplo, ale také elektřinu do rozvodné sítě. Firma také propojila dříve oddělené soustavy, což by mělo odběratelům zajistit větší spolehlivost dodávek a do budoucna i stabilnější ceny tepla. Ani to ale nedokázalo zabránit některým domům v odpojení od soustavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK