Obavy z fiskální krize srážejí spotřebitelskou důvěru v USA

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Obavy z fiskální krize výrazně zhoršily spotřebitelskou důvěru ve Spojených státech. Ukázala to konečná hodnota indexu, který sestavuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou. Hodnota indexu za prosinec klesla na 72,9 bodu z listopadové hodnoty 82,7 bodu.

Výsledek je horší, než čekali analytici. Ti v průměru předpovídali, že proti předběžným hodnotám index mírně vzroste na 74,7 bodu. Předběžná data za prosinec ukazovala 74,5 bodu.

Dosavadní průběh jednání o snižování rozpočtového deficitu a zadlužení USA se ve čtvrtek večer nečekaně zhoršil. Republikánští zákonodárci totiž odmítli podpořit návrh, který jim předložil jejich předseda John Boehner a který se snažil sblížit postoj republikánů a demokratů.

Pokud se politici do konce roku nedohodnou, jak snižovat deficit, nastoupí od ledna automatické výdajové škrty a přestane platit většina daňových úlev z doby prezidenta George Bushe mladšího. Ekonomové tvrdí, že v takovém případě se ekonomika může znovu ocitnout v recesi, neboť jí bude chybět 600 až 800 miliard dolarů.

Průzkum ukázal, že rekordní počet respondentů se nejvíce obává právě toho, že se politici do konce roku na ničem nedohodnou, a ekonomika tudíž spadne z takzvaného fiskálního útesu. To je termín, který se vžil pro dopady zmíněného snižování výdajů a skokového zvýšení daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK