Ropa kvůli hrozbě fiskální krize v USA zlevňuje

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně klesaly a například barel severomořského Brentu se dostal pod hranici 109 dolarů. Značný vliv na pokles cen má hrozba fiskální krize ve Spojených státech, zvlášť po překvapivém čtvrtečním vývoji v jednání mezi demokraty a republikány.

Kolem 16:30 stál barel Brentu s dodáním v únoru asi 108,75 USD, a proti předchozímu závěru v New Yorku tak byla jeho cena nižší o 1,3 procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil ještě víc a dostal se těsně pod 88 dolarů.

Dosavadní průběh jednání o snižování rozpočtového deficitu a zadlužení USA se ve čtvrtek večer nečekaně zhoršil. Republikánští zákonodárci totiž odmítli podpořit návrh, který jim předložil jejich předseda John Boehner a který se snažil sblížit postoj republikánů a demokratů.

"Spojené státy jsou ve světové ekonomice dominantním faktorem. Pokud se tam hospodářský růst znovu zastaví, ovlivní to všechny další trhy," řekla analytička trhu komodit v německém finančním ústavu Commerzbank Barbara Lambrechtová. Naznačila tak, že útlum americké ekonomiky by měl negativní vliv na poptávku, a tudíž i na ceny.

Cena Brentu se v letošním roce zatím prakticky nezměnila, proti hodnotám ze začátku ledna je cena vyšší asi o 1,5 procenta. Průměrná cena se pohybuje kolem 111,70 USD, což není daleko od průměru roku 2011, který činil 110,91 USD.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,75 110,20 New York - Nymex WTI únor 87,96 90,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK