Pražská burza v závěru týdne rostla, nahoru ji táhly ČEZ a KB

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pražská burza zakončila týden mírným růstem. Hlavní index PX si dnes připsal 0,25 procenta na 1036,38 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie ČEZ a Komerční banky. Výrazné ztráty naopak postihly cenné papíry developera Orco. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Pražská burza zakončila týden lehký růstem, který byl ale především výsledkem závěrečné aukce. Do té doby lehce oslabovala a navazovala tak na obdobný vývoj na zahraničních trzích. Prodejní nálada pramenila především z opětovně narůstajících obav o možné spadnutí amerických veřejných financí z tzv. fiskálního útesu, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Akcie Komerční banky se zhodnotily o téměř dvě procenta na 4105 korun. Cena akcií ČEZ stoupla o 1,12 procenta na 675,50 koruny.

Dařilo se i cenným papírům pojišťovny VIG, které přidaly 2,21 procenta na 1016 korun. Akcie mediální společnosti CME si polepšily o procento na 110,90 koruny.

V červených číslech obchodování zakončily akcie Orka, které spadly o 7,23 procenta na 59 korun. Burzu dolů táhly i dnes nejvíce obchodované akcie rakouské Erste Bank, když klesly o 2,22 procenta na 590,60 koruny.

"Důležitým faktorem pro dnešní dění na domácím trhu byla skutečnost, že uzavírané obchody dojdou při standardních podmínkách vypořádání až v novém roce," upozornil Urbánek.

Hlavní slovo tak podle něj měla závěrečná aukce, která přinesla zdvojnásobení do té doby pouze lehce nadprůměrného objemu obchodů na úrovně obvyklé spíše v minulých dvou letech. V systému pro hlavní emise byly uzavřeny obchody za zhruba 1,536 miliardy korun, z toho s akciemi Erste za více než 551 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK