Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 2,8 procenta

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 2,8 procenta na 1036,4 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie těžařské společnosti NWR. Nejvýraznější ztráty postihly zase cenné papíry technologické firmy KIT digital. V předchozím týdnu akcie překonaly tisícibodovou hranici o posílily o 1,5 procenta.

"Předvánoční týden byl podstatně chudší na významné zprávy než ty předcházející. Investoři nejvíce sledovali jednání mezi americkými demokraty a republikány ve věci zmírnění tzv. fiskálního útesu. Vyjednávání se opět zadrhla. Absence dalších významnějších událostí způsobila, že americké ani evropské indexy nezaznamenaly za týden výraznější změny," popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Hvězdou předvánočního týdne se stala těžařská společnost NWR, podpořena zprávou o obnovení výroby odběratele Evraz. Posílení o 10,3 procenta na 94,90 Kč překonalo zbytek trhu podstatným způsobem. Na závěr týdne však růst srazilo snížení doporučení a cílové ceny od významného brokera.

ČEZ přidal téměř 3,4 procenta na 668 Kč navzdory nepříznivým zprávám o eskalující situaci v Albánii. Oba bankovní domy, Erste Group i Komerční banka, také tento týden posilovaly. Překonaly evropské bankovní indexy, které předvedly zhruba poloviční výkon.

Nejvíce klesajícím titulem byla KIT digital, která ztratila 57 procenta na 5,20 Kč. Poté, co obchodování s akciemi společnosti bylo zastaveno na trhu Nasdaq, přistoupila ke stejnému kroku i pražská burza a vyřadila k dnešnímu dni tuto emisi z trhu START.

Příštímu zkrácenému týdnu budou opět dominovat jednání o fiskálním útesu. "Domníváme se, že krach jednání tento týden a časové omezení dané svátky povedou spíše k obavám investorů, že k dohodě již nedojde před koncem roku. To by mohlo vést k mírnému vybírání zisků," odhadl Ryska. Připomněl, že na středoevropských trzích včetně Prahy se nebude obchodovat po celé vánoční svátky, zatímco v USA budou burzy otevřeny půl dne 24. prosince a celý den již od 26. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK