Akcie v USA silně klesají, zadrhla se jednání o fiskální politice

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, který byl reakcí na komplikace při jednání o fiskální politice. Investoři se obávají, že Spojené státy by se nemusely vyhnout takzvanému pádu z fiskálního útesu, jak říkají situaci, kdy výdajové škrty v kombinaci se skokovým zvýšením daní způsobí, že ekonomika opět spadne do recese.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.143 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 1,3 procenta. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 1,3 procenta a nacházel se v blízkosti 1424 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl ztrátu 1,4 procenta a byl v těsné blízkosti 3006 bodů.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner ve čtvrtek večer svým kolegům předložil návrh, který měl sblížit postoj republikánů a demokratů v otázce fiskální politiky. Republikáni ale návrh svého předsedy odmítli, což znamená, že dohoda obou stran je do konce letošního roku málo pravděpodobná.

Prudce oslabovaly například akcie kanadské společnosti Research in Motion (RIM), která vyrábí přístroje BlackBerry. Firma ve čtvrtek zveřejnila hospodářské výsledky, které potvrdily, že prodej BlackBerry za poslední rok prudce klesl. Výsledky ale nebyly tak špatné, jak část analytiků očekávala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK