Americké akcie oslabily, trh sledoval politická jednání

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Americké akcie zakončily týden poklesem, který byl převážně reakcí na komplikace při jednání o fiskální politice v USA. Investoři se obávají, že Spojené státy by se nemusely vyhnout takzvanému pádu z fiskálního útesu, jak říkají situaci, kdy výdajové škrty v kombinaci se skokovým zvýšením daní mohou způsobit, že se ekonomika opět ocitne v recesi.

Dow Jonesův index odepsal 120,88 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,91 procenta na hodnotě 13.190,84 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,94 procenta a skončil na 1430,15 bodu, zatímco index Nasdaq Composite odepsal 0,96 procenta na 3021,01 bodu.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner ve čtvrtek večer svým kolegům předložil návrh, který měl sblížit postoj republikánů a demokratů v otázce fiskální politiky. Republikáni ale návrh svého předsedy odmítli, což znamená, že dohoda obou stran je do konce letošního roku málo pravděpodobná.

Velmi vysoká byla celková kolísavost trhu, neboť na dnešek připadl takzvaný den čtyř čarodějnic. Tak se nazývá situace, kdy končí platnost hned čtyř typů kontraktů na akciové opce a futures.

Za celý týden jsou ale všechny tři hlavní indexy v zisku. Dow Jonesův index vzrostl o 0,4 procenta, index S&P 500 zpevnil o 1,2 procenta a index Nasdaq Composite dokonce o 1,7 procenta.

Prudce oslabovaly akcie kanadské společnosti Research in Motion, která vyrábí přístroje BlackBerry. Firma ve čtvrtek zveřejnila hospodářské výsledky, které potvrdily, že prodej telefonů BlackBerry za poslední rok prudce klesl. Výsledky ale nebyly tak špatné, jak část analytiků čekala. Akcie nakonec odepsaly 22,7 procenta a končily na 10,91 USD.

Na devizových trzích se dařilo americkému dolaru, a to právě proto, že jednání o fiskální politice jsou ve slepé uličce. Zájem o dolar se zpravidla zvyšuje v dobách politické a ekonomické nejistoty, kdy investoři ztrácejí zájem o riziková aktiva. Dolar je obecně považován za bezpečnou měnu.

Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o 0,45 procenta na 79,62 bodu. Dolar výrazně vzrostl především k takzvaným komoditním měnám, jako je australský či novozélandský dolar. Měny těchto zemí citlivě reagují na vývoj globální ekonomiky a s ním spojený předpoklad vývoje poptávky po komoditách jako je ropa a základní kovy.

Euro k dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,3172 USD a zažilo nejhorší den za poslední dva týdny. Dolar vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 84,20 JPY, zatímco euro k jenu odepsalo 0,7 procenta na 110,95 JPY. Dolar a jen jsou nejlikvidnější měny světa a podle analytiků bude poptávka po těchto měnách vysoká i v dalších dnech, kdy budou pokračovat politická jednání v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK