Španělsko a Francie zřejmě získají více času na zlepšení rozpočtu

23.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. prosince (ČTK) - Evropská komise navrhne, aby Španělsko, Francie a několik dalších členských zemí eurozóny dostaly více času na snížení svého rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to o víkendu španělský list El País s odvoláním na zdroje ze Španělska a Evropské unie.

Podle listu by Francie mohla dostat navíc rok, takže by musela snížit deficit pod tři procenta až v roce 2014. Španělsko by mohlo dostat až dva roky navíc. To znamená, že by deficit pod tři procenta mohlo snížit v roce 2016.

Evropský komisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn minulý měsíc uvedl, že fiskální cíl Španělska bude znovu zhodnocen v únoru. Dodal, že do roku 2014 nebude zřejmě země muset přijmout další úsporná opatření, další strukturální reformy však budou pravděpodobně nezbytné.

Francie v sobotu uvedla, že zatím stojí za svým cílem a hodlá již v příštím roce snížit svůj deficit na tři procenta HDP. "Cesta našich veřejných financí zůstává beze změny, jak bylo stanoveno na podzim," prohlásil poradce premiéra Jean-Marca Ayraulta. Rozpočet francouzské vlády na rok 2013 však vychází z toho, že ekonomika poroste o 0,8 procenta. To je mnohem optimističtější odhad než prognózy Bruselu a Mezinárodního měnového fondu, které počítají s nulovým růstem.

Zdroje z Evropy i Španělska na počátku tohoto měsíce prohlásily, že fiskální cíl pro Španělsko bude zřejmě zmírněn, protože země je již v druhé recesi za tři roky. Podobné rozhodnutí však musí projednat všech 27 komisařů a schválit ho musí ministři financí eurozóny.

Španělsko letos požádalo své partnery v Evropě o pomoc pro svůj bankovní sektor. Recese však podkopává snahy vlády udržet pod kontrolou dluh a finanční trhy očekávají, že Španělsko bude muset v příštím roce požádat o pomoc při splácení dluhů. Madrid se chystá představit nové změny ve výši penzí a urychlit zvyšování věku pro odchod do důchodu. Oba požadavky EU musí země splnit, aby získala mezinárodní pomoc, snížila dluhové náklady a zlepšila svoji ekonomickou situaci.

Podle listu EK souhlasí s tím, aby cíl rozpočtového schodku Španělska činil letos sedm procent a příští rok šest procent. Podle dosavadního cíle má letos deficit činit 6,3 procenta a příští rok 4,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK