EK podezřívá Samsung ze zneužívání dominantního postavení na trhu

23.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. prosince (ČTK) - Evropská komise viní jihokorejskou společnost Samsung Electronics ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Samsung se prý snaží zabránit konkurenční firmě Apple používat patenty, které jsou zásadní pro fungování mobilních telefonů. Komise podle svého prohlášení zaslala Samsungu oznámení, ve kterém ho informovala o svých námitkách a předběžném závěru, podle kterého se nechová poctivě.

"Práva k duševnímu vlastnictví jsou důležitým základním kamenem jednotného trhu. Nicméně tato práva by neměla být zneužívána, když jsou důležitá pro zavedení průmyslových standardů, které přinášejí obrovské výhody pro podniky i spotřebitele," uvedl komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Předložení námitek je posledním krokem před zahájením vyšetřování. Po písemném upozornění bude mít Samsung možnost odpovědět a požádat o slyšení před regulátorem. Pokud EK poté dospěje k názoru, že firma porušuje předpisy, může jí udělit pokutu až deset procent celkového ročního obratu.

Samsung uvedl, že prohlášení EK studuje. Dodal, že bude s komisí plně spolupracovat a bránit se proti obvinění. "Samsung je přesvědčen, že komise v pravý čas dojde k závěru, že jsme jednali v souladu se zákony o hospodářské soutěži Evropské unie," píše se v prohlášení Samsungu.

Obvinění se týká sítě 3G UMTS, která je v EU standardem. Samsung se podle EK zavázal, že poskytne patenty spojené s touto sítí konkurenci za poctivých podmínek, když unie přijala tuto síť za standard. Loni však měl v některých zemích začít bránit Applu v používání těchto patentů a EK začala případ šetřit v lednu 2012.

Samsung a Apple jsou dva největší výrobci chytrých telefonů na světě. Obě firmy soupeří o dominantní postavení na trhu a vedou spolu množství patentových sporů v nejméně deseti zemích světa, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK