Japonské akcie prudce zpevnily, reagovaly na změnu vlády

26.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní index vystoupil nejvýše od konce března. Trh povzbudilo složení nové japonské vlády, v jejímž čele je podle očekávání staronový premiér Šinzó Abe. Na devizových trzích znovu oslaboval kurz jenu, protože obchodníci očekávají, že japonská centrální banka přistoupí k výraznějšímu uvolnění měnové politiky, aby pomohla oživit ekonomiku.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 150,24 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,49 procenta na hodnotě 10.230,36 bodu. Končil na denním maximu a dostal se nejvýše od 27. března. Širší index Topix vzrostl o 1,16 procenta na 847,71 bodu.

"Index Nikkei bude patrně až do konce roku posouvat maxima a růst by si mohl udržet možná až do února," poznamenal analytik makléřské společnosti Daiwa Securities Kendži Šiomura. Trhy podle něj vkládají do nové vlády velké naděje a předpokládají, že nový premiér splní své předvolební sliby a donutí centrální banku výrazněji uvolnit měnovou politiku.

Volnější měnová politika a případně i záporné úrokové sazby mohou kurz měny ještě víc oslabit. To svědčí hlavně exportérům, což jsou převážně velké automobilky či výrobci elektroniky jako je Sony. Jejich akcie proto dnes zpevnily. Zájem byl ale také o akcie developerů a bank, u nichž se také očekávají pozitivní dopady volnější měnové politiky.

Kurz jenu vůči dolaru na devizových trzích klesl nejníže od dubna 2011, k euru je pak japonská měna nejslabší od loňského srpna. Objemy obchodů ale dnes byly slabší, protože některá finanční centra jsou kvůli vánočním svátkům uzavřena. Kvůli přetrvávající hrozbě fiskální krize v USA zpevňuje americký dolar, naopak australský dolar obnovil pokles.

Dolar k jenu zpevnil o 0,7 procenta na 85,32 JPY a během dne vystoupil až na 85,38 JPY. Euro k jenu vzrostlo až na 112,55 JPY, než se části zisků vzdalo a pohybovalo se kolem 112,44 JPY. Australský dolar k americkému ale klesl na 1,0362 USD a během dne oslabil až na 1,0357 USD. Naopak takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil na 79,72 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK