Akcie v USA ve středu oslabily, prudce klesl kurz jenu

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, a poklesem tak zakončily už třetí den v řadě. Trh stáhly dolů především akcie maloobchodních firem, které reagovaly na zprávy o slabších tržbách obchodníků v klíčovém předvánočním období. Na devizových trzích se po změně vlády výrazně snižoval kurz japonské měny.

Dow Jonesův index oslabil o 24,49 bodu a uzavřel nižší o 0,19 procenta na 13.114,59 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,48 procenta na 1419,83 bodu, index Nasdaq Composite odepsal 0,74 procenta na 2990,16 bodu.

První průzkumy mezi maloobchodními prodejci ukazují, že Američané před Vánocemi utráceli méně, než se čekalo. Meziročně se tržby patrně zvýšily o méně než procento, což by byl nejhorší výsledek od roku 2008. Zda se situace zlepší alespoň během povánočních výprodejů, ukážou později nová data.

Vliv na vývoj kurzů akcií nadále mají i jednání o fiskální politice. Pokud se demokraté s republikány do konce roku nedohodnou, jak snižovat rozpočtový deficit, nastoupí od ledna automatické výdajové škrty a zároveň skončí platnost daňových úlev z éry bývalého prezidenta George W. Bushe. Tento takzvaný fiskální útes může podle analytiků ekonomiku znovu uvrhnout do recese.

Na devizových trzích oslaboval kurz jenu, který tak reagoval na změnu vlády. Nový premiér Šinzó Abe totiž předem avizoval, že se bude snažit centrální banku přesvědčit k výraznějšímu uvolnění měnové politiky. Pokles kurzu ve středu urychlila slova nového ministra financí Taró Asa, který řekl, že premiér jej pověřil sestavením nového plánu na podporu ekonomiky. Plán prý nemusí brát ohledy na dřívější omezení objemu emise státních dluhopisů.

Dolar k jenu vystoupil až na 85,70 JPY, což byla nejvyšší hodnota od poloviny září 2010. Později se kurz ustálil kolem 85,61 JPY, což byl proti předchozímu dni nárůst asi o procento. Podobně euro k jenu zpevnilo o 1,3 procenta na 113,22 JPY a během dne vystoupilo až na 113,39 JPY. To byl nejvyšší kurz od loňského srpna. Vůči dolaru euro přidalo 0,3 procenta na 1,3222 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK