Obchodní výměna mezi KLDR a Čínou loni prudce vzrostla

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 27. prosince (ČTK) - Obchodní výměna mezi Čínou a Korejskou lidově demokratickou republikou loni vzrostla o zhruba 62 procent a v přepočtu dosáhla 5,63 miliardy dolarů (asi 107,2 miliardy Kč). Uvedl to statistický úřad Jižní Koreje, který jednou ročně vydává souhrn dat o vývoji ekonomiky v komunistické Koreji.

Tak silný růst obchodní aktivity mezi oběma zeměmi podle statistického úřadu svědčí o tom, že závislost Pchjongjangu na Pekingu se zvyšuje. Na Čínu totiž loni připadlo až 70 procent objemu zahraničního obchodu Severní Koreje, o rok dříve to bylo asi 57 procent.

Celkový objem zahraničního obchodu KLDR podle jihokorejských statistiků loni v přepočtu dosáhl 8,03 miliardy dolarů (asi 152,9 miliardy Kč). To je proti roku 2010 nárůst o 32 procent.

Zatímco obchodní výměna mezi KLDR a Čínou je na vzestupu už od roku 2009, objem obchodu mezi KLDR a Jižní Koreou klesá. Jižní Korea se na objemu zahraničního obchodu KLDR loni podílela asi z 20 procent, což ale z Jižní Koreje i tak činí druhého nejvýznamnějšího obchodního partnera KLDR, hned po Číně.

Statistický úřad Jižní Koreje se snaží mapovat všechny důležité faktory, které mají vliv na vývoj severokorejské ekonomiky. Sleduje produkci a spotřebu energií, vývoj obchodu, demografické změny i využití přírodních zdrojů. Opírá se přitom o data nejrůznějších institucí, a to jak domácích, tak zahraničních.

Data o vývoji zahraničního obchodu KLDR se opírají o oficiální statistické údaje ze zahraničí. Zprostředkovala je organizace na podporu investic a obchodu v Koreji (KOTRA). Data uvádějí, že v KLDR loni podle odhadů žilo asi 24,3 milionu lidí, což je asi polovina jihokorejské populace. Ta činí 49,8 milionu.

Jihokorejští statistici také uvedli, že severokorejská ekonomika loni vykázala růst o 0,8 procenta. Ekonomika Jižní Koreje vzrostla o 3,6 procenta. Hrubý národní příjem na hlavu činil v KLDR 1,33 milionu wonů (zhruba 23.600 Kč), zatímco v Jižní Koreji to bylo 24,92 milionu wonů (asi 441.600 Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK