Itálie prodala další dluhopisy, u části ale zaplatí vyšší úrok

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 27. prosince (ČTK) - Itálie v aukci prodala státní dluhopisy v plánovaném objemu 11,75 miliardy eur (asi 296,4 miliardy Kč), u kratších splatností ale musela zaplatit vyšší úrok než minule. Dnešní aukce byla první od rezignace premiéra Maria Montiho, který ale mezitím uvedl, že by v nadcházejících volbách mohl vést centristickou alianci, která má zájem o reformy.

Ministerstvo financí prodalo dluhopisy se splatností šest měsíců v objemu 8,5 miliardy eur. Průměrný úrok, který bude platit, vystoupil na 0,949 procenta. V minulé aukci srovnatelných papírů, která se konala v listopadu, průměrný úrok činil 0,919 procenta. Poptávka byla o 57 procent vyšší než nabídka.

Řím prodával i papíry se splatností dva roky v objemu 3,25 miliardy eur a nulovým kuponem. Průměrný úrok těchto dluhopisů klesl na 1,884 procenta, zatímco v minulé aukci před měsícem činil 1,923 procenta. Dnešní aukce byla první, která bude vypořádána až v příštím roce.

Náklady na obsluhu italského dluhu, tedy úroky dluhopisů, za minulý rok výrazně klesly. Analytici to částečně přičítají vlivu reforem, které prosadila vláda technokratického premiéra Montiho, z části ale také krokům Evropské centrální banky (ECB). Ta nabídla zemím s vysokými náklady na obsluhu dluhu, že bude jejich dluhopisy nakupovat.

Monti rezignoval minulý týden, když jeho vládu odmítla podpořit strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Monti vyloučil, že by se v únorových volbách znovu ucházel o funkci, zváží ale, zda by nemohl vést příští vládu, pokud jej o to politici požádají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK