Eurozóna má podle Německa nejhorší část krize za sebou

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. prosince (ČTK) - Eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Uvedl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro páteční vydání německého listu Bild. Dodal, že německou ekonomiku v příštím roce čeká "slušný" růst.

"Domnívám se, že máme nejhorší za sebou," řekl Schäuble. Silně zadlužené země, jako například Řecko, již podle něj pochopily, že krizi mohou překonat pouze prostřednictvím tvrdých reforem. "Vláda v Aténách ví, že nesmí ostatní členské státy eurozóny finančně přetěžovat. Proto také nyní urychluje reformy," upozornil ministr.

Schäuble také vyjádřil optimismus ohledně vyhlídek německé ekonomiky. "Situace je lepší, než se myslelo," řekl. Poukázal například na rostoucí obchodní výměnu se Spojenými státy a Asií. Upozornil nicméně, že evropská dluhová krize zanechá na německé ekonomice své stopy.

Německá vláda v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na procento z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Je však optimističtější než centrální banka, která počítá s růstem o pouhých 0,4 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK