Prodej nových domů v USA v listopadu na maximu za dva a půl roku

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. prosince (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v listopadu proti říjnu výrazně vzrostl a jeho objem byl nejvyšší za více než dva a půl roku. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA jsou další známkou postupného oživování amerického realitního trhu, jehož krize stáhla ekonomiku ke konci minulého desetiletí do hluboké recese.

Prodej se proti říjnu zvýšil o 4,4 procenta na celoročně přepočtené tempo 377.000. Byla to nejvyšší úroveň od dubna 2010, kdy trh dočasně podpořily daňové pobídky pro ty, kdo si poprvé kupují dům.

V meziročním srovnání se prodej rodinných domů zvýšil o 15,3 procenta. Celkově je ale prodej nových domů stále na zhruba polovině úrovně, která je považována za známku zdravé ekonomiky a na čtvrtině rekordních maxim z poloviny minulého desetiletí.

Ceny domů dál rostly a jejich střední hodnota byla meziročně vyšší o 15 procent. Ceny zvedá nízká zásoba domů připravených k prodeji. Na konci měsíce bylo na americkém trhu na prodej 149.000 nových domů, což bylo těsně nad rekordním srpnovým minimem 143.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK