Počet nezaměstnaných ve Francii je nejvyšší za 15 let

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. prosince (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii v listopadu rostl 19. měsíc po sobě a dostal se na nejvyšší úroveň za posledních téměř 15 let. Podle dnešní zprávy ministerstva práce se počet žadatelů o práci zvýšil o 29.300 na 3,13 milionu, maximum od ledna 1998. Zpráva zvyšuje tlak na vládu prezidenta Françoise Hollandea, aby podnikla další kroky k odvrácení neustálých ztrát pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti ve Francii ve třetím čtvrtletí podle předchozí zprávy statistického úřadu INSEE stoupla na 10,3 procenta z 10,2 procenta v předchozích třech měsících. Dostala se tak na nejvyšší úroveň za 13 let.

Minulý měsíc Hollande oznámil balík opatření, včetně daňových úlev pro firmy, jejichž cílem je zlepšit konkurenceschopnost francouzského průmyslu a ochránit pracovní místa. Hollande doufá, že by to mohlo vytvořit asi 300.000 míst, která by nahradila propouštění ve velkých firmách jako automobilce PSA nebo maloobchodním gigantu Carrefour. Vláda nyní jedná s odbory a zaměstnavateli o legislativních změnách, které by uvolnily tuhou regulaci trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK