Francouzská Vinci koupí operátora portugalských letišť ANA

27.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 27. prosince (ČTK) - Francouzská stavební skupina Vinci dnes zvítězila v tendru na prodej státní portugalské letištní společnosti ANA s nabídkou 3,1 miliardy eur (asi 78 miliard Kč). Portugalská vláda tímto prodejem překročila cíl privatizace, který zemi stanovila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) v rámci loňské dohody o záchranném balíku.

Vinci porazila v soutěži o ANA tři mezinárodní konsorcia pod vedením německé společnosti Fraport, švýcarské Flughafen a argentinské Corporación América. Největší stavební skupina v Evropě převezme 95 procent akcií portugalské společnosti.

Portugalsko dostalo od EU a MMF pomoc v sumě 78 miliard eur. Jednou z podmínek věřitelů bylo, aby země do konce letošního roku prodala státní majetek v sumě minimálně 5,5 miliardy eur. Vláda již prodala podíly v energetických společnostech EDF a REN za celkem 3,4 miliardy eur.

"Prokazuje to naši schopnost přitáhnou zahraniční investice a získat značné sumy, které i přes obtížné okolnosti přesáhly očekávání," řekla tajemnice pro státní pokladnu Maria Luís Albuquerqueová. "Zájemce s nejvyšší nabídkou přišel také naštěstí s projektem s nejlepší strategií," dodala.

ANA je ziskový podnik, který těží ze své sítě hlavních letišť v Portugalsku. Vinci provozuje ve Francii devět regionálních letišť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK