Akcie v USA smazaly většinu ztrát, kurz jenu se dál propadal

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek výrazně oslabovaly, většinu ztrát se jim ale nakonec podařilo smazat. Za propadem cen byla nervozita kvůli vyjednávání o fiskální politice, neboť Američané mají už jen pár dnů na to, aby odvrátili rozpočtové provizorium. Na devizových trzích pokračoval v poklesu japonský jen, který sráží plány nové vlády.

Dow Jonesův index odepsal 18,28 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,14 procenta na hodnotě 13.096,31 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,12 procenta na 1418,10 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 0,14 procenta a uzavřel na 2985,91 bodu. Akcie tak za sebou mají už čtvrtý ztrátový den po sobě.

Akcie začaly výrazně klesat po slovech šéfa demokratické většiny v Senátu Harryho Reida, podle něhož není pravděpodobné, že se politici na pravidlech snižování rozpočtu shodnou do plánovaného termínu. Tím je konec roku, a pokud nebude spor vyřešen, nastoupí automatické škrty. Spolu s tím skončí i platnost rozsáhlých daňových úlev.

Situace se zklidnila až krátce před koncem obchodování, kdy bylo oznámeno, že Sněmovna reprezentantů se znovu sejde v neděli, aby v jednání pokračovala. V růstu však akciím zabránily nepříznivé údaje o vývoji spotřebitelské důvěry, která podle indexu organizace Conference Board za prosinec klesla na čtyřměsíční minimum.

Na devizových trzích v poklesu pokračoval japonský jen, kterému i nadále škodí plány nové japonské vlády. Premiér Šinzó Abe už dříve avizoval, že se bude snažit centrální banku přesvědčit, aby ještě víc uvolnila měnovou politiku. Ve hře jsou i záporné sazby a další podpora ekonomiky.

Dolar vůči jenu vystoupil až na 86,15 JPY, a dostal se tak nejvýše od poloviny srpna 2010. V letošním roce zatím zpevnil asi o 12 procent, a je tak na cestě vykázat nejvýraznější nárůst od roku 2005. Ve čtvrtek se jeho kurz ustálil na 86,02 JPY, což byl nárůst o 0,5 procenta. Euro k jenu přidalo 0,6 procenta na 113,95 JPY, zatímco k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3242 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK