Španělsko čeká podle premiéra těžký rok, pomoc zatím není potřeba

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. prosince (ČTK) - Španělské hospodářství má před sebou obtížný rok. Země ale prozatím nepotřebuje pomoc ze strany Evropské centrální banky (ECB). Uvedl to dnes španělský premiér Mariano Rajoy.

"Neuvažujeme o žádosti, aby Evropská centrální banka intervenovala a nakupovala dluhopisy na sekundárním trhu," řekl Rajoy. "V budoucnosti to však nemůžeme vyloučit," dodal.

Španělsko podle agentury Reuters tlačí k žádosti o pomoc mezinárodní partneři, včetně ECB, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. Tamní vláda však zatím tomuto tlaku odolává.

Rajoy dnes varoval, že první polovina příštího roku bude pro španělskou ekonomiku "velmi tvrdá". Vyjádřil však naději v určité zlepšení hospodářských podmínek ve druhém pololetí.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. V celém letošním roce počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta.

Španělsko se nachází již ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK