Český akciový index PX letos posílil o více než 14 procent

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Český akciový index PX posílil v roce 2012 o více než 14 procent. Z hlavních tuzemských akcií vykázala největší zisky Erste Bank, následovaná Komerční bankou a VIG. Naopak citelný pokles postihl akcie ČEZ, Telefoniky a zejména NWR. Loni PX ztratil 26 procent hodnoty. Letos ceny akcií stoupaly po celém světě.

Český trh byl letos pod vlivem světových faktorů, což byla především evropská dluhová krize, americké volby a v závěru roku takzvaný fiskální útes v USA. Hodnotu indexu PX hodně ovlivnila výkonnost evropského a světového finančního sektoru, popsal vývoj na trhu analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Tištění peněz centrálními bankami, podpora likvidity bank, pravděpodobný odklad platnosti požadavků na regulaci Basel 3 i optimismus na trzích tak vedly index PX výše, dodal.

"Nárůst indexu PX na první pohled může vypadat jako velmi dobrý výsledek. Při bližším zkoumání však zjistíme, že regionální trhy s výjimkou Maďarska i vyspělé trhy rostly výraznějším způsobem a domácí burza za nimi spíše zaostávala," řekl ČTK makléř Fio banky David Brzek. Navíc struktura růstu není příliš povzbudivá, podstatná část jde na vrub růstu finančních titulů. Zklamáním jsou objemy obchodů, které klesly téměř o třetinu, a tato statistika vykazuje pokles pátý rok v řadě, podotkl.

"Akciový index PX pražské burzy se nafoukl jako horkovzdušný balón. Veškerý nárůst se udál od konce června. Bylo to přímým důsledkem prosakování volné likvidity ze zahraničních trhů," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Akciový trh by přitom podle ní měl být odrazem úspěšnosti ekonomiky. "A ta česká byla letos všechno, jen ne růstová. Ekonomika v recesi a akcie rostou? Divné. Nevídané. Nebezpečné," glosovala vývoj.

Domácí akcie by v příštím roce mohly podle odhadů analytiků vzrůst až o deset procent. Zvýšení ceny z hlavních titulů očekávají zejména u akcií ČEZ a Telefoniky, naopak banky jsou podle nich již dost drahé. "Očekáváme, že akciové trhy mají v příštím roce reálnou šanci opět růst. V prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb by očekávané výnosy kolem sedmi až deseti procent měly být pro investory zajímavé," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Hlavní české akcie v roce 2012: začátek 2. ledna 2012 závěrečný kurz 28. prosince 2012 index PX 911 bodů 1039 Telefónica 382 323 ČEZ 791 675 Erste Bank 359 605 Komerční banka 3385 4006 NWR 141 98

zdroj: Akcie.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK