Akcie na pražské burze v posledním týdnu mírně posílily o 0,3 pct

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v posledním kratičkém týdnu mírně posílily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,25 procenta na 1038,5 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie developerské společnosti Orco, nejvýraznější ztráty postihly cenné papíry Komerční banky. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř tři procenta. Za celý rok index vyšplhal o 14 procent.

"Zkrácenému vánočnímu týdnu opět dominovaly zprávy týkající se tzv. fiskálního útesu v USA. Na pražské burze odpovídala aktivita investorů sváteční náladě a zobchodované objemy byly velmi nízké. Bez překvapení je i absence kurzotvorných zpráv," uvedl analytik J&T banky Pavel Ryska.

Pokud jde o jednotlivé tituly, týden nejlépe uzavřely akcie Orka růstem o 3,9 procenta na 61,3 Kč. Na opačném konci stupnice stála Komerční banka, která ztratila 2,3 procenta na 4010 Kč.

Příští týden bude výrazně závislý na víkendových jednáních o zmírnění fiskálního útesu. "Jako mírně pravděpodobnější scénář stále vidíme, že ke kompletní dohodě nyní nedojde, a proto očekáváme spíše další vybírání zisků na akciových trzích. Na českém trhu neočekáváme významnější zprávy na úrovni firem ani ekonomiky," odhadl Ryska.

Připomněl, že v pondělí bude pražská burza stejně jako ostatní středoevropské trhy uzavřená, americké trhy však budou otevřené. V úterý 1. ledna budou všechny burzy uzavřené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK