Americké akcie začaly dnes dalším poklesem

28.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování dál oslabovaly a směřují k pátému dni ztrát po sobě. Investoři se obávají, že politici do konce roku nenaleznou řešení fiskální krize a problém jen načas odloží.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o 0,5 procenta na zhruba 13.026 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil stejným tempem na 1411 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,3 procenta a byl kolem 2976 bodů.

Trh sleduje obnovená jednání politiků o tom, jak odvrátit "pád z fiskálního útesu", tedy masivní fiskální restrikci v podobě zvýšení daní a rozpočtových škrtů, která by bez dohody vstoupila v platnost 1. ledna. Prezident Barack Obama bude dnes jednat s vedením Kongresu a na neděli svolal šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner mimořádné zasedání.

Investoři z nadcházejících jednání neočekávají nic jiného než krátkodobou dohodu, která celý problém odsune o několik měsíců. Pesimistické předpoklady srazily tento týden index S&P 500 o zhruba 1,6 procenta, což by znamenalo nejhlubší pokles od týdnu, vněmž se odehrály listopadové volby.

hp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK