Bolívie zestátnila dvě elektrárenské firmy, které patří Španělům

30.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


La Paz/Madrid 30. prosince (ČTK) - Bolívie zestátnila dvě distribuční elektrárenské firmy, které patří španělské skupině Iberdrola. Jde zatím o poslední takový krok levicového prezidenta Eva Moralese, který se takto snaží získat kontrolu nad přírodními a energetickými zdroji, stejně jako nad klíčovou infrastrukturou. Morales upozornil, že vláda přizná Španělům kompenzaci, o jejíž výši rozhodne nezávislý arbitr.

"Tento krok jsme považovali za nezbytný, pokud máme zajistit spravedlivé ceny elektřiny," řekl Morales, jehož citovala agentura Reuters. "Chceme, aby kvalita poskytovaných služeb byla stejná ve městě i na vesnici," dodal. Morales už zestátnil firmy z odvětví těžby ropy, telekomunikací, dobývání nerostných surovin a výroby elektřiny.

Letos v červnu Bolívie převzala kontrolu nad těžbou cínu a zinku, která patřila nadnárodnímu kolosu Glencore. Pozorovatelé spekulují, že země se v budoucnu chystá zestátnit ještě další firmy.

Iberdrola v Bolívii působí od konce 90. let. V sobotu, kdy prezident o zestátnění informoval, hlídala ústředí firmy v metropoli La Paz policie. Mluvčí Iberdroly řekl, že firma vyhodnocuje situaci a zatím ji nebude více komentovat.

Španělské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že rozhodnutí Bolívie lituje. Madrid prý doufá, že akcionářům zestátněných firem se dostane spravedlivé kompenzace. "Rozhodnutí bolivijské vlády se týká firem, které poskytovaly veřejnou službu distribuce elektřiny, která bolivijskému státu nikdy nepatřila," reagovalo ministerstvo.

Bolívie zestátnila firmy Electropaz a Elfeo. První dodává elektřinu asi 470.000 odběratelů ve městech La Paz a El Alto, druhá působí v okolí města Oruro a zásobuje zhruba 80.000 odběratelů. Bolívie převezme i další dvě menší firmy, které patří Iberdrole a které dvěma zmíněným podnikům dodávají některé služby.

Morales je prezidentem od roku 2006 a krátce po nástupu do funkce zestátnil odvětví těžby ropy a zemního plynu. Příjmy z těžby pak částečně rozdělil mezi domorodé obyvatelstvo.

Iberdrola zdaleka není první španělskou společností, které byl v Latinské Americe zestátněn majetek. Bolívie v květnu převzala kontrolu nad přenosovou součástí španělské společnosti Red Eléctrica, pár týdnů před tím pak vláda argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové zestátnila největší energetickou společnost YPF. V té držel většinový podíl španělský koncernu Repsol, s nímž se Argentina stále finančně nevyrovnala.

V Bolívii působí více španělských firem, například banka BBVA nebo provozovatel mýtných bran Abertis. Tamní aktivity se ale na jejích tržbách podílejí méně než jedním procentem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK