Německo se podle zaměstnavatelů vyhne hospodářské recesi

30.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. prosince (ČTK) - Německá ekonomika se v příštím roce vyhne recesi a dosáhne podobného tempa růstu jako v letošním roce. Předpověděl to šéf německého svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Očekávám, že v příštím roce v Německu nezažijeme recesi a že ekonomika opět stoupne podobným tempem jako letos," uvedl Hundt. Upozornil nicméně, že ho znepokojují vysoké mzdové požadavky zaměstnanců. Vyjádřil naději, že odboráři ve svých požadavcích zohlední zpomalení růstu německé ekonomiky v letošním roce.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že německý hrubý domácí produkt v letošním roce stoupne o zhruba 0,9 procenta po loňském nárůstu o tři procenta. V příštím roce počítají s růstem kolem 0,7 procenta.

Německá vláda v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na procento z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Je však optimističtější než centrální banka, která počítá s růstem o pouhých 0,4 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK