Japonský jen za celý rok k dolaru a euru prudce klesl

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 31. prosince (ČTK) - Japonský jen zůstal v závěru roku na asijských trzích v blízkosti více než dvouletého maxima k dolaru. Za celý rok japonská měna zaznamenala vůči americké nejhlubší pokles za sedm let a euro na jen letos získalo nejvíce ve své historii. Japonskou měnu v závěru roku srážely vyhlídky na razantní uvolnění měnové politiky, spojované s nástupem nové vlády.

Dolar k jenu zůstal ke konci obchodování v Singapuru proti pátečnímu závěru bez větší změny na 86,13 JPY a byl pod 28měsíčním maximem 86,64 JPY, jehož dosáhl během pátku. Euro bylo vůči jenu na 113,68 JPY, zhruba jen pod pátečním 17měsíčním maximem 114,67 JPY.

Dolar k jenu vzrostl za celý rok o asi 12 procent, nejvíce od roku 2005. Evropská měna na japonskou získala zhruba 14 procent, což byl nejvyšší přírůstek od jejího vzniku v roce 1999.

Jen klesal řadu posledních týdnů kvůli očekávání, že z prosincových voleb vzejde jako vítěz šéf Liberálnědemokratické strany Šinzó Abe. Ten slíbil prosadit agresivní uvolnění měnové politiky a vysoké rozpočtové výdaje s cílem potlačit dlouhodobé deflační tendence.

Trhy jinak sledují pokračující jednání ve Washingtonu, v němž se politici snaží odvrátit "pád z fiskálního útesu". Dnes se opět sejde Senát, aby se v posledních hodinách roku snažil sjednat alespoň dočasnou dohodu.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3201 USD. Je tak asi jeden cent pod osmiměsíčním maximem 1,3306 USD z 19. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK