Koruna nepatrně posílila k euru a k dolaru klesla na 19 Kč/USD

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne v poslední den roku nepatrně posílila k euru a oslabila vůči dolaru. Kolem 10:30 se proti pátku obchodovala k euru o dva haléře silnější na 25,08 Kč/EUR a k dolaru ztratila haléř na 19 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky byl letošní závěrečný obchodní den na globálních i středoevropských devizových trzích nezajímavý. "Drtivá většina obchodníků si užívala dovolených, likvidita a zájem hráčů na trhu o obchodování byl minimální. Tomu odpovídal i kurzový vývoj," uvedl.

"Česká koruna zahájila dnešní seanci na mezibankovním trhu obchodem za cenu 25,10 Kč/EUR. Po ranním nepatrném oslabení k 25,12 Kč/EUR se aktuálně obchoduje na mírně silnějších 25,09 Kč/EUR," popsal Vejmělek. Klidné je i obchodování s polským zlotým, pouze maďarský forint si proti euru o zhruba půl procenta pohoršil, dodal.

Ranní zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady České národní banky zůstalo podle něj bez odezvy, stejně tak zveřejnění listopadového měnového přehledu. "Ten potvrdil zhoršující se makroekonomický obrázek, když meziroční růstové dynamiky peněžní zásoby i úvěrové aktivity snižují svá tempa," poznamenal.

Euro proti dolaru nepatrně kleslo, kolem 10:30 byl kurz na 1,3191 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK