Koruna poslední den v roce stagnovala, za letošek přidala 1,5 pct

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - V poslední den roku se kurz české koruny vůči oběma hlavním světovým měnám výrazněji nezměnil. V závěru dnešního obchodování k euru stál na pátečních 25,10 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila o pět haléřů na 19,04 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Za celý rok si česká měna proti euru polepšila o necelé jedno a půl procento, výrazně tak zaostala za dalšími středoevropskými měnami, uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Podle něj byl letošní závěrečný obchodní den na globálních i středoevropských devizových trzích z kurzového pohledu nezajímavý. "Drtivá většina obchodníků si užívala dovolených, likvidita a zájem hráčů na trhu o obchodování byly minimální. Tomu odpovídal i kurzový vývoj," dodal.

V okolí zahajovacího i závěrečného kurzu 25,10 Kč/EUR se koruna dnes držela s výkyvy v rozmezí pouhých šesti haléřů. Bez odezvy trhu zůstalo ranní zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady České národní banky, doplnil Vejmělek.

Odhadl, že proti rovnovážnému kurzu by měla být v roce 2013 česká koruna slabší. Po celou první polovinu roku totiž bude česká ekonomika balancovat na hraně recese. "Určité zlepšení očekáváme ve druhé polovině roku, když počítáme s tím, že by české hospodářství mělo opustit recesní pásmo, což by se mělo odrazit i na silnější domácí měně," dodal Vejmělek.

Euro k dolaru se dnes kolem 17:00 obchodovalo na 1,3185 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK