Akcie v USA dopoledne převážně rostou

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne převážně posilovaly a ukončily ztráty, které trvaly pět seancí za sebou. V USA stále pokračují jednání, kterými se zákonodárci snaží odvrátit hrozbu růstu daní a snížení rozpočtových výdajů od 1. ledna 2013.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones nepatrně stoupl na 12.940 bodů a od počátku letošního roku je vyšší o šest procent. Loni index zpevnil o 5,5 procenta. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,3 procenta na 1407 bodů a index technologického trhu Nasdaq o 0,7 procenta na 2981 bodů. S&P 500 je za letošní rok vyšší o 11,8 procenta a Nasdaq o 14 procent.

Dopoledne klesaly hlavně akcie firem zaměřených na spotřebitele, jako McDonald's a Coca-Cola. Naopak průmyslové konglomeráty Caterpillar a General Electric stouply o více než jedno procento. Indexu Nasdaq pomohly akcie Applu, který je nejhodnotnější firmou v USA. Ty si připsaly 2,6 procenta. Od počátku letošního roku Applu posílil o 29,1 procenta.

V letošním roce patří mezi nejslabší sektory energetické firmy, jejichž index S&P oslabil o 4,2 procenta. Naopak k nejsilnějším patří finanční sektor s růstem o 24,5 procenta. Akcie Bank of America za posledních 12 měsíců více než zdvojnásobily svoji hodnotu.

Investoři převážně věří, že se zákonodárcům podaří dohodnout na odvrácení hrozby. Dohoda musí být vypracována do dnešní půlnoci. Schválena pak může být až v příštím roce a začít platit zpětně od počátku roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK