Dolar kvůli nejistotě kolem jednání o odvrácení krize v USA roste

31.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Dolar dnes posiluje vůči většině předních světových měn. Důvodem je nejistota, jak dopadne dnešní jednání o odvrácení fiskální krize ve Spojených státech, která žene obchodníky k bezpečnějším investicím, jako je americký dolar.

Kolem 20:10 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3191 USD. Od počátku letošního roku euro vůči dolaru zpevnilo o 1,8 procenta, když se mu podařilo překonat obavy z rozpadu eurozóny. Náladu vůči euru zlepšila v druhé polovině roku hlavně Evropská centrální banka, která slíbila nakupovat dluhopisy problémových zemí eurozóny.

Vůči jenu dnes euro stouplo o půl procento na 114,27 JPY. Za celý rok vzrsotlo o 15 procent, což je nejvyšší růst eura k jenu od zavedení evropské měny v roce 1999.

Dolar k jenu dnes zpevnil o 0,7 procenta na 86,63 JPY a během dne vystoupil až na 86,66 JPY, nejvýše od srpna 2010. Za celý rok dolar vzrostl k jenu o 12,4 procenta, což je jeho nejlepší výkon od roku 2005. Jen tlačilo dolů očekávaní dalšího uvolnění měnové politiky japonskou centrální bankou.

Americký prezident Barack Obama dnes uvedl, že vyjednávači vládních demokratů a opozičních republikánů jsou blízko dohodě zabraňující zvýšení daní pro naprostou většinu Američanů po Novém roce. Přesto stále ale není hotová, byť na ni zbývají už jen hodiny. Obě strany nicméně podle šéfa Bílého domu nemají jasno v tom, jak zabránit hrozícím automatickým rozpočtovým škrtům, jež by rovněž měly začít platit od ledna.

Krach rozpočtových jednání by zřejmě pomohl dolaru k dalšímu růstu. Pokrok v jednání naopak bude pozitivní pro rizikovější měny, jako euro a australský dolar, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK