Jen po odvrácení rozpočtové krize v USA oslabuje

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonský jen na začátku nového roku v Asii oslabil. Americkým zákonodárcům se podařilo odvrátit hrozbu prudkého růstu daní a rozpočtových škrtů v letošním roce, což mezi investory zvýšilo zájem o rizikovější investice. Ze stejného důvodu rovněž oslabil dolar k euru a australskému dolaru.

 

Euro vůči jenu posílilo v Asii o 1,2 procenta na 115,73 JPY, když během dne stouplo až na téměř 116 JPY, nejvýše od července 2011. Kurz dolaru k jenu posílil o 0,6 procenta na 87,23 JPY po výstupu až na 87,34 JPY, nejvýše od července 2010. Euro vůči dolaru stouplo o 0,5 procenta na 1,3271 USD.

Americkým zákonodárcům se podařilo na poslední chvíli odvrátit ekonomickou kalamitu. Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v úterý schválila novou verzi rozpočtu, která odvrací hrozbu drastických škrtů a návratu recese a omezuje růst daní. Analytici však upozorňují, že dohoda stále nepřispívá k dlouhodobé fiskální stabilitě země.

Kromě zvýšeného zájmu o rizikovější investice na japonskou měnu tlačí i očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v zemi. Nový japonský premiér Šinzó Abe již před prosincovými volbami oznámil, že bude tlačit na japonskou centrální banku, aby dále uvolnila měnovou politiku a zvýšila inflační cíl. Chce tak zastavit deflaci a posílit ekonomický růst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK