Dukovany měly loni rekordní výrobu proudu, letos má zase růst

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 2. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Do stoprocentního splnění ročního plánu chyběla tomuto jadernému zařízení jen zhruba hodinová produkce. Pro letošek plánují Dukovany další zvýšení výroby na 15,576 TWh, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zvyšování výroby umožnila rozsáhlá výměna zařízení v elektrárně prováděná v minulých letech.

Loňský výrobní plán splnily Dukovany na 99,985 procenta. Elektrárna poprvé ve své více než sedmadvacetileté historii překonala hranici dodávek 15 TWh, energetici to oslavili na Silvestra.

Dnes pracují všechny čtyři výrobní bloky na plný výkon. První letošní plánovaná odstávka začne 10. února a bude se týkat bloku číslo tři. Kvůli výměně části paliva a kontrole zařízení bude jeho reaktor stát 27 dní. V průběhu roku se ze stejného důvodu zastaví i zbývající tři bloky. Celková délka odstávek je v tomto roce naplánovaná na 138 dní, přičemž odstávka posledního čtvrtého bloku v roce by měla skončit až čtvrtého ledna 2014.

Jaderná elektrárna Dukovany dodala do sítě od zahájení svého provozu celkem 353 TWh elektřiny. V roce 2011 se výroba elektřiny v Dukovanech meziročně zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 TWh, což byly druhé největší roční dodávky v historii elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK