Koruna oslabila k euru a k dolaru posílila pod 19 Kč/USD

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna dopoledne oslabila k euru a posílila vůči dolaru zpět nad 19 Kč/USD. Kolem 11:00 se proti pondělku obchodovala o šest haléřů silnější na 18,98 Kč/USD a k euru ztratila sedm haléřů na 25,17 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance doléhají na českou měnu začátkem roku horší data z domova i eurozóny. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v prosinci na 46 bodů z listopadových 48,2 bodu. "To v kombinaci se špatnými čísly z eurozóny a kurzem koruny blízko 25,00 zvýšilo riziko intervence České národní banky," podotkl Vlk. Česká měna má tak podle něj důvod k návratu na bezpečnější úrovně nad 25,20 Kč/EUR.

Z regionálních měn oslabuje výrazně forint, příznivé situace na hlavních trzích využívá naopak polský zlotý. K posílení mu pomáhá také překvapivé zlepšení polského indexu nákupních manažerů, dodal Vlk.

Hlavní trhy naladily pozitivně zprávy ze Spojených států, kde se zákonodárci na poslední chvíli dokázali dohodnout na rozpočtu a kompromisní podobě řešení fiskální krize. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky reagovalo pozitivně i euro. "Během dopoledne však euro začalo své noční zisky mírně umazávat posunem k 1,3260 USD/EUR. Náladu hráčům na trhu zkazily PMI indikátory aktivity z průmyslového sektoru z jednotlivých evropských zemí i za eurozónu jako celek," poznamenal Vejmělek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK