Pokles průmyslové aktivita v eurozóně se dál prohloubil

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny prohloubila v posledním měsíci loňského roku pokles. Propad nových průmyslových zakázek navíc naznačil, že vyhlídky do příštích měsíců nejsou nijak příznivé. Dnešní údaje agentury Markit z průzkumů u nákupních manažerů průmyslových firem signalizují, že v posledním čtvrtletí pokračovala v zemích eura ekonomická recese.

Index nákupních manažerů Markit klesl v prosinci podle konečných údajů na 46,1 bodu z listopadové úrovně 46,2 bodu. Předběžná data ukazovala zvýšení na 46,3 bodu. V každém případě je ukazatel aktivity výrazně pod hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

"Zpracovatelský sektor eurozóny zůstal na konci roku pohroužen v hlubokém útlumu. Recese v regionu se tak pravděpodobně v posledním čtvrtletí prohloubila, možná dost výrazně," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Eurozóna spadla do recese ve třetím čtvrtletí, když vykázala mírný pokles druhé čtvrtletí po sobě.

Index produkce klesl rovněž o 0,1 bodu na 46,0 bodu. Složka nových zakázek byla v pásmu poklesu 19. měsíc po sobě a v prosinci se propadla o 1,7 bodu na 43,5 bodu.

Ze 17 zemí eura vykázala průmyslová aktivita nárůst pouze v Irsku. Index pro Německo byl v negativním pásmu desátý měsíc po sobě a v prosinci se pokles ještě prohloubil. Aktivita ve Francii klesá posledních 17 měsíců s výjimkou jednoho. Špatná zůstala situace i v Itálii a Španělsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK