Euro stouplo na dvoutýdenní maximum díky dohodě o rozpočtu v USA

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na dvoutýdenní maximum vůči americkému dolaru poté, co rozpočtová dohoda ve Spojených státech podpořila zájem investorů o rizikovější aktiva.

Jednotná evropská měna během dne vystoupila až na 1,3299 USD. Později však o část zisků přišla a prodávala se za 1,3248 USD. Oproti předchozímu závěru tak vykazovala nárůst o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Američtí zákonodárci na poslední chvíli odvrátili nebezpečí prudkého růstu daní a rozsáhlých rozpočtových škrtů. "Na trhu zjevně posílil zájem o riziko poté, co jsme se vyhnuli nejhorší části fiskálního útesu," uvedl analytik Adam Cole ze společnosti RBC Capital Markets. "To vedlo k poklesu dolaru i japonského jenu. V blízkém období bude obtížné proti tomuto trendu bojovat," dodal.

Někteří analytici nicméně upozorňují, že zájem o riziková aktiva by mohl polevit v případě neuspokojivých údajů o vývoji ekonomiky USA. "Pozornost se přesunula z Washingtonu zpět k hospodářským údajům. Trh chce vidět údaje potvrzující pokračování růstu ekonomiky," uvedl Boris Schlossberg z firmy BK Asset Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK