Aktivita v americkém průmyslu v prosinci dál rostla

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. ledna (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v závěru roku dál rostla. Prosincové tempo růstu bylo podle dnešních údajů agentury Markit nejrychlejší za sedm měsíců, zatímco podle organizace ISM se sektor po překvapivém listopadovém poklesu vrátil do růstového pásma.

Index sestavený agenturou Markit z anket u nákupních manažerů stoupl na 54,0 bodu z listopadové úrovně 52,8 bodu. K expanzi přispěly hlavně nové zakázky, jejichž index vzrostl o 1,1 bodu na 54,7 bodu, nejvýše od loňského dubna. Tempo najímaní nových zaměstnanců se dostalo nejvýše za osm měsíců.

Index ISM stoupl na 50,7 bodu z listopadových 49,5 bodu. Vrátil se tak nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem. Je ale stále výrazně pod úrovní 54,1 bodu z loňského ledna. Výrazně vzrostl index zaměstnanosti a index nových zakázek zůstal na 50,3 bodu.

Zpracovatelský průmysl táhl oživení americké ekonomiky z recese, která skončila v polovině roku 2009. Od loňského jara však růst v sektor zpomalil, protože spotřebitelé i firmy omezili své výdaje a vývoz slábl pod tlakem útlumu globální ekonomiky.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle konečných údajů zrychlila růst na 3,1 procenta z tempa 1,3 procenta v předešlém čtvrtletí. Pro poslední čtvrtletí ale ekonomové čekají zpomalení na zhruba 1,5 procenta kvůli dopadům bouře Sandy a nejistotě ohledně hrozících rozpočtových restrikcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK