Americké akcie výrazně posílily díky rozpočtové dohodě v USA

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne výrazně posílily poté, co se zákonodárci ve Spojených státech dohodli na odvrácení prudkého růstu daní a rozsáhlých rozpočtových škrtů. Dohoda však nevyřešila všechny politické neshody týkající se rozpočtu.

"Mnoho investorů vstupuje do letošního roku s důvěrou," uvedl analytik Jonathan Golub ze společnosti UBS. "Podle nás se však nejdůležitější strukturální otázky odkládají, což vytváří značnou nejistotu ohledně dlouhodobého vývoje ekonomiky a firemních zisků," dodal.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index zvýšil o 1,66 procenta na 13.321,22 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,65 procenta na 1449,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 2,17 procenta na 3085,07 bodu, napsala agentura Reuters.

Technologický gigant Apple zamířil vzhůru díky zprávě o tom, že začal testovat nový model telefonu iPhone. Výrazný nárůst zaznamenala společnost Zipcar, na jejímž převzetí za půl miliardy dolarů se dohodla půjčovna automobilů Avis Budget.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK