Koruna dopoledne oslabila k oběma světovým měnám

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:15 se proti středě vůči euru obchodovala o čtyři haléře slabší na 25,24 Kč/EUR a k dolaru ztratila 14 haléřů na 19,17 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance jsou za negativním vývojem především obavy z měnové politiky, tedy zásahu České národní banky. "Riziko narostlo po horších číslech z domácí ekonomiky naznačujících obtížnější vystoupení z recese, přidala se také makrodata z eurozóny," uvedl. Váhu domácích faktorů podle něj dokládá fakt, že okolní měny v regionu vykazují lepší výkonnost.

Dnes jsou na programu data o českém rozpočtu za minulý rok, která by však s korunou hýbat neměla, míní Vlk. Ministr financí Miroslav Kalousek už ve středu oznámil, že státní rozpočet skončil v roce 2012 ve schodku 101 miliard korun. Plán počítal s deficitem 105 miliard Kč.

Také eurodolar už podle Vlka stihl vrátit veškeré zisky, které mu dodala americká dohoda o rozpočtu. "Podporu nalezl až kolem 1,3125 USD/EUR, odkud se dnes dopoledne vrací o něco výš na aktuálních 1,3160 USD/EUR," upřesnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK