Pražská burza po středečním největším růstu za rok mírně ztrácí

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská burza po středečním největším růstu za rok mírně ztrácí. Hlavní index PX kolem 11:00 oslabil o 0,33 procenta na 1062,51 bodu. Dolů ho táhly akcie energetické skupiny ČEZ, nedařilo se ani těžební NWR či pojišťovně VIG. Dál naopak výrazně přidávaly akcie mediální CME, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct index PX následuje níže západoevropské burzy, kde investoři rovněž vybírají zisky po středeční "rally".

Pražskou burzu stahují dopoledne dolů především cenné papíry ČEZ, zlevnily o 1,21 procenta na 672 korun. Podle Mokoše ztrácí ČEZ po zprávách, že by společnost mohla čekat mezinárodní arbitráž. Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš dnes v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že očekává ztrátu licence albánské distribuční divize skupiny ještě v tomto měsíci. Negativně mohou působit i zprávy o dalším poklesu ceny elektřiny, dodal Mokoš.

Jeden a půl procenta na 99,40 Kč odepsaly dopoledne také cenné papíry NWR, procento pak pojišťovna VIG, jejíž akcie se obchodovaly na 1024 Kč.

Z velkých emisí si telekomunikační operátor Telefónica ČR polepšil o tři desetiny procenta na 334 korun, Erste Bank o 0,19 procenta na 633,20 Kč a Komerční banka stagnovala kolem 4132 Kč.

Výrazněji, a to o 3,67 procenta na 124,25 Kč, dál posílily cenné papíry mediální společnosti CME.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK