Na opravy prvních pěti úseků D1 se přihlásilo po dvanácti firmách

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - V druhém kole výběrového řízení na opravu dálnice D1 se na každý z pěti úseků, které mají být modernizovány, přihlásilo dvanáct firem. ČTK to řekla mluvčí ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Vítěze jednotlivých soutěží určí vládou jmenovaná komise, která bude zasedat od pondělí 7. ledna do pátku 11. ledna. Příští pátek je tak nejbližším termínem, kdy by mohli být známi vítězové jednotlivých soutěží.

"Celkem podalo nabídku třináct uchazečů, ale ne všichni podali nabídky na všech pět úseků," uvedla Ledvinová. Společnost Strabag nepodala nabídku na stavbu úseků Šternov - Psáře a Loket - Hořice. Do řízení na modernizaci dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, Lhotkou a Velkou Bíteší a Velkou Bíteší a Devíti kříži se nepřihlásila společnost Dálniční stavby Praha.

Do prvního kola výběrového řízení se přihlásilo 13 společností včetně hlavních hráčů na tuzemském trhu, jako jsou Metrostav, Eurovia nebo Strabag. V prvním kole ŘSD hodnotilo, zda jednotliví uchazeči splňují podmínky veřejné soutěže, nyní se hodnotící komise zaměří na nabídkovou cenu stavby. Ta bude podle dokumentace k zakázce tvořit 90 procent hodnocení, zbytek připadne na délku poskytnuté záruky.

Zasedání komise jsou podle ŘSD plánována na každý den příštího týdne. I přesto je ale možné, že se rozhodování o vítězích v jednotlivých řízeních protáhne, upozornila Ledvinová. Zahájení prací by mohly pozdržet i případné žaloby neúspěšných uchazečů. Proti výsledkům výběrového řízení se mohou odvolat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, což u takto velkých investičních projektů není nijak výjimečné.

ŘSD ve snaze předejít případným odvoláním ze strany neúspěšných uchazečů několikrát změnilo podmínky veřejné soutěže a prodloužilo termíny pro podání přihlášek do prvního a druhého kola výběrového řízení.

Poprvé se termín pro podání nabídek měnil letos v květnu po výměně vedení ŘSD. Zásadní změnu podmínek tendru ŘSD oznámilo začátkem září kvůli častým dotazům a připomínkám, které k řízení měly jednotlivé stavební firmy. Předpokládaný termín zahájení prací se kvůli změnám v dokumentaci neustále posouval, nyní je podle ŘSD pravděpodobné, že se první fáze oprav uskuteční letos v dubnu.

Práce ale nebudou zahájeny na všech pěti úsecích. V ideálním případě by ŘSD chtělo podle mluvčí Martiny Vápeníkové zahájit práci na čtyřech z nich. Jaké úseky budou do první fáze zařazeny, vyplyne z výběrového řízení. Dá se totiž předpokládat, že se proti výsledkům soutěže někteří neúspěšní uchazeči odvolají a zahájení prací se zpozdí.

O modernizaci dálnice rozhodlo ministerstvo dopravy předloni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Úřad plánoval zahájení oprav na jaro letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK