Japonský jen po nedávném poklesu posiluje k dolaru i euru

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes na devizovém trhu posiluje vůči dolaru i euru, protože investoři se stále více domnívají, že nedávný pokles jenu byl příliš výrazný a příliš rychlý, a to i přes současné očekávání, že Japonsko dále uvolní měnovou politiku. Euro kleslo také vůči dolaru, protože investoři upravují své pozice před očekávaným čtvrtečním zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky (ECB).

Kolem 17:10 SEČ euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,3067 USD a k jenu oslabilo o 0,9 procenta na 113,67 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,4 procenta na 87,06 JPY.

Podle analytiků by jen mohl posilovat i v dalších dnech. Jeho růst však zbrzdí očekávání dalších kroků japonské centrální banky na podporu ekonomiky. Měnový výbor japonské centrální banky bude zasedat 21. a 22. ledna. Dolar rostl vůči jenu od nástupu nové vlády, která slíbila, že bude tlačit na centrální banku, aby přijala další opatření k povzbuzení ekonomiky.

Většina analytiků očekává, že ECB ve čtvrtek na svém prvním zasedání v letošním roce sazby měnit nebude. V příštích měsících by ale mohla úroky snížit. Investoři budou sledovat také výsledky plánovaných aukcí italských a španělských dluhopisů, které se uskuteční koncem tohoto týdne, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK