Šéf společnosti Apple je na druhé návštěvě Číny za necelý rok

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šéf amerického technologického gigantu Apple Tim Cook je nyní na své druhé návštěvě Číny za necelý rok. Sdělila to dnes mluvčí firmy v Číně Carolyn Wuová. Čína je pro Apple nejrychleji rostoucím trhem a druhým největším trhem po USA.

 

Cook se v Číně schází s firemními partnery a vládními činiteli, uvedla mluvčí. V úterý se sešel s čínským ministrem průmyslu a informací Miao Wejem a podle webové stránky ministerstva spolu diskutovali o vývoji na trhu chytrých telefonů a inovačních trendech.

Apple loni v Číně otevřel řadu svých prodejen Apple Store a nyní jich má v zemi sedm. Minulý měsíc firma prodala na čínském trhu během prvních tří dnů prodeje přes dva miliony svých nejnovějších telefonů iPhone 5, což byl dosud nejúspěšnější debut iPhonů na čínském trhu.

Navzdory silnému růstu prodeje však bude podle analytiků záviset dlouhodobý úspěch Applu na čínském trhu na tom, zda se firmě podaří sjednat dohodu o prodeji svých telefonů s největší tamní telekomunikační společností China Mobile. Apple v Číně své přístroje vedle prodejen Apple Store prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba dva ostatní operátoři dohromady.

Apple jedná s China Mobile už čtyři roky. Dohoda však podle agentury Reuters vázne na složité otázce rozdělování příjmů z prodeje.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK