Nezaměstnanost na Vysočině v prosinci stoupla na 10,2 procenta

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. ledna (ČTK) - Na Vysočině přibylo v prosinci přes 3300 lidí bez práce a na konci minulého roku si v celém kraji hledalo nové místo 26.689 lidí. Míra nezaměstnanosti se kvůli tomu zvýšila o 1,2 procentního bodu na 10,2 procenta. Situace se koncem roku výrazně zhoršila ve všech pěti okresech. Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes také potřetí zveřejnilo podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu. Na Vysočině se za minulý měsíc zvýšil o devět desetin procentního bodu a nyní činí 7,6 procenta.

Tento nový ukazatel vyjadřuje podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let, zatímco současná míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Po říjnové stagnaci se míra nezaměstnanosti na Vysočině zvyšuje od listopadu. Poprvé stoupla o půl procentního bodu na devět procent. V posledním loňském měsíci přibývali lidé na úřadu práce ještě rychleji. Největší nápor byl na Třebíčsku, kde míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla o 1,9 procentního bodu na 13,4 procenta. Počty uchazečů o práci se v tomto okrese proti listopadu zvýšily o víc než 1000 a koncem roku tam hledalo práci přes 7685 lidí, nejvíc v kraji.

Nejméně o jeden procentní bod se v prosinci zvýšila míra nezaměstnanosti také ve zbývajících čtyřech okresech Vysočiny.

vst dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK