Nezaměstnanost na jihu Čech v prosinci stoupla na 8,4 procenta

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 9. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na jihu Čech v prosinci meziměsíčně vzrostla o devět desetin procentního bodu na 8,4 procenta. Ke konci roku 2012 evidovaly úřady práce v Jihočeském kraji celkem 27.763 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do práce. Bylo to o 2921 více než v listopadu. Meziročně Jihočeský kraj evidoval o osm desetin procentního bodu vyšší míru nezaměstnanosti než v prosinci 2011, řekl dnes ČTK analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Podle nové metodiky ministerstva je nezaměstnaných 6,4 procenta. Ministerstvo práce a sociálních věcí přechází na nový ukazatel nezaměstnanosti. Dosavadní registrovanou míru nezaměstnanosti nahradí podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let, zatímco současná míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Nezaměstnanost se loni v prosinci zvýšila v celém Česku, a to na 9,4 procenta, proti listopadu tak byla o 0,7 procentního bodu vyšší. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 545.311 lidí, meziměsíčně o 7,2 procenta více.

Jihočeský kraj v rámci všech 14 krajů Česka eviduje stále čtvrtou nejnižší míru nezaměstnanosti, tradičně po Praze, Plzeňském a Středočeském kraji.

Míra nezaměstnanosti na jihu Čech vzrostla ve všech okresech, přičemž nejvýrazněji na Jindřichohradecku, a to o 1,4 procentního bodu. "Nejvyšší míru nezaměstnanosti jsme evidovali v okrese Český Krumlov, tam přesáhla hranici deseti procent na hodnotu 10,8 procenta. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla na Čskobudějovicku - 6,8 procenta," uvedl Beran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK