Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji stoupla na 12,3 pct

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 9. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v prosinci vzrostla o 0,7 procentního bodu na 12,3 procenta. Práci nemá přes 78.000 lidí, kteří mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání. Před rokem byla nezaměstnanost v kraji nižší o 1,1 procentního bodu, činila 11,2 procenta, a v evidenci úřadu práce bylo o 7000 dosažitelných uchazečů méně. Informovala o tom dnes ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová.

Podle nové metodiky ministerstva práce a sociálních věcí činí podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu v kraji 9,2 procenta, což je o 0,6 procentního bodu více než před měsícem. Nový údaj vyjadřuje podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku od 15 do 64 let, zatímco dosavadní míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Nejvýrazněji v Moravskoslezském kraji vzrostla míra nezaměstnanosti na Bruntálsku: o 1,8 procentního bodu na 18 procent. Bruntál je na tom nejhůř ze všech okresů v České republice, druhý Jeseník má míru nezaměstnanosti o 1,6 procentního bodu nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK