Ve středních Čechách vzrostla míra nezaměstnanosti na 7,5 pct

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Ve Středočeském kraji v prosinci vzrostla míra nezaměstnanosti o 0,4 procentního bodu na 7,5 procenta. Úřady práce evidovaly 53.605 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle analytiků mají vliv na rostoucí nezaměstnanost končící sezonní práce.

Vedle míry nezaměstnanosti, poměřující uchazeče o zaměstnání k počtu ekonomicky aktivních osob, ministerstvo nově sleduje také podíl nezaměstnaných vůči všem obyvatelům ve věku 15 až 64 let. Na konci prosince tento ukazatel představoval 6,1 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v předešlém měsíci.

"Současný stav nezaměstnanosti v tomto období charakterizují končící sezonní práce, tato skutečnost má nejpodstatnější vliv na zvýšení nezaměstnanosti v tomto období," uvedl analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík.

Další vývoj bude podle něj záležet hlavně na klimatických podmínkách. Podle Minaříka lze předpokládat, že práce zejména v zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech či lesních závodech budou přerušeny a budou obnovovány až na konci března nebo v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK