Qatar Airways účast v privatizaci ČSA stále studuje

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dauhá 9. ledna (ČTK) - Katarská letecká společnost Qatar Airways stále studuje možnost nabídnout odkoupení menšinového podílu v Českých aeroliniích, s nikým ale nejedná. Novinářům to dnes řekl šéf katarského přepravce Akbar Baker. Minulý měsíc Baker uvedl, že jeho společnost se o privatizaci ČSA zajímá, ještě se ale nerozhodla, zda se jí zúčastní. O privatizaci ČSA se zajímá také jihokorejská společnost Korean Air.

"Ano, České aerolinie studujeme," řekl šéf Qatar Air podle agentury Reuters na akci v katarské metropoli Dauhá. "Žádná jednání se nevedou, s nikým nejednáme. Dostáváme údaje od bank a orgánů odpovědných za přípravu privatizace, jednání ale nevedeme," dodal Baker. Podle něj si firma zatím ani nenajala k možné nabídce na ČSA poradce.

Česká vláda počátkem prosince oznámila, že o ČSA projevily zájem právě Qatar Airways a Korean Air. O prodeji minoritního podílu v ČSA by kabinet mohl rozhodnout v dubnu nebo květnu.

Vláda do konce ledna čeká od zájemců o ČSA nezávazné nabídky a podání závazných nabídek včetně ceny se předpokládá do konce února. Nabídky bude posuzovat Český Aeroholding jako majitel ČSA zhruba do března či dubna a vítěznou nabídku pak předloží vládě. Neevropští zájemci o privatizaci ČSA mohou získat maximálně necelou polovinu akcií firmy, aby si firma zachovala status národního dopravce.

Qatar Airways zaměstnávají spolu s dceřinými společnostmi přes 20.000 lidí a jejich leteckou flotilu tvoří více než 110 letadel. Korean Air zaměstnává přes 15.000 zaměstnanců a provozuje asi 140 letadel. ČSA mají v současnosti tisícovku zaměstnanců a 28 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK