Nezaměstnanost může podle analytiků stoupnout nad deset procent

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Dnešní údaje o prosincovém růstu nezaměstnanosti na 9,4 prosince podle analytiků naznačují, že počet nezaměstnaných v dalších měsících ještě poroste a mohla by podle staré metodiky výpočtu přesáhnout i desetiprocentní hranici. Důvodem je především slabý výkon ekonomiky. Podle nové metodiky rok 2012 nezaměstnanost zakončila na 7,4 procenta, přičemž by měla stoupnout letos až na zhruba 8,4 procenta.

"Počet nezaměstnaných vzrostl v prosinci o skoro 37.000 a dosáhl nejvyšší úrovně od března 2011. Nedá se ale mluvit o překvapivém vývoji. Prosincový přírůstek se zásadně neliší od minulých let a v převážné míře za ním stojí obvyklé ukončování sezonních prací," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V dalších měsících podle něj nezaměstnanost poroste, přičemž vrcholu dosáhne v únoru. "Míra nezaměstnanosti se v té době bude pohybovat proti současnosti o 0,7 procentního bodu výše. To znamená v současné metodice odhadovanou hodnotu 10,1 procenta, jelikož se ale od ledna metodika mění, budeme si zvykat na hodnoty o dva procentní body nižší," uvedl Sobíšek.

Situace na trhu práce se bude v letošním roce zhoršovat i podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka. "Očekávané mírné oživění ekonomické aktivity ve druhé polovině roku bude příliš slabé na to, aby otočilo nepříznivé trendy na trhu práce. Až do jara bude navíc trh práce negativně ovlivňovat sezonnost," uvedl. Podle nové metodiky by tak měla míra nezaměstnanosti ke konci letošního roku činit zhruba 8,4 procenta. Podle staré metodiky to znamená více než deset procent.

"Tvorba nových pracovních míst se téměř zastavila. Celková situace na pracovním trhu tak není dobrá, což jasně demonstrují i čerstvé prosincové výsledky. Je velmi pravděpodobné, že se situace na pracovním trhu bude zhoršovat i po větší část příštího roku," řekl ČTK analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Optimističtěji vidí vývoj nezaměstnanosti letos senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Libor Stodola. "V nejbližší době nelze očekávat znatelnější pokles míry nezaměstnanosti. Nepředpokládám však ani výraznější zhoršení situace. Firmy sice letos nebudou výrazněji nabírat, ale razantnější propouštění bude také spíše ojedinělé. Klíčové zaměstnance si firmy snaží udržet a ani oni sami nechtějí příliš riskovat ztrátu dobrého místa," uvedl.

"Obratu k lepšímu na trhu práce se nejspíše dočkáme až v roce 2014," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Upozornil na to, že míra nezaměstnanosti by letos v průměru měla činit 9,3 procenta, loňský průměr dosáhl 8,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK