Koruna posiluje k oběma hlavním světovým měnám

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám. V 10:20 si proti úterku připisovala vůči euru desetník na 25,52 Kč/EUR a k dolaru získala 11 haléřů na 19,50 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance klesl kurz koruny až na 25,44 Kč/EUR, ale dlouho mu to nevydrželo. "Nová data z domácí ekonomiky pozitivní impuls nepřinesla, inflace ani nezaměstnanost nijak nepřekvapila," uvedl. Inflace v prosinci meziročně klesla na 2,4 procenta a nezaměstnanost stoupla na 9,4 procenta.

Pozitivní inspirace dnes podle Vlka přichází z hlavních trhů, kde se akciím v Evropě daří růst s podporou nadějného začátku americké výsledkové sezony. To by však na korunu nemělo mít příliš silný vliv, dodal.

Vývoj ve zbytku regionu byl ráno nevýrazný - zlotý otevíral silnější, ale zisky postupně vrací, forint mírně posiluje i přes horší obchodní bilanci.

Euro se po úterním odpoledním poklesu obchoduje vůči dolaru na 1,3080 EUR/USD. "Pomohl vývoj na akciích, negativní vliv úterních evropských dat vyprchává," míní Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK