Nezaměstnanost v Ústeckém kraji stoupla na 14 pct, nejvyšší v ČR

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 9. ledna (ČTK) - Ke konci loňského roku byla míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji nejvyšší z celého Česka. Oproti listopadu se zvedla o 0,6 procentního bodu na hodnotu 14 procent, práci si hledalo 59.853 lidí. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle nové metodiky pro výpočet nezaměstnanosti jako podílu z počtu všech obyvatel kraje mezi 15 a 64 lety, kterou ministerstvo používá od října, si hledá práci přes úřady práce 10,5 procenta lidí, o půl procentního bodu víc než v listopadu.

Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší. Nejvyšší míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji vykazují podle této staré metodiky Mostecko s 16 a Chomutovsko s 15,1 procenta lidí bez práce. Hůř je na tom pouze Bruntálsko v Moravskoslezském kraji s osmnáctiprocentní mírou nezaměstnanosti a okres Jeseník v Olomouckém kraji s 16,4 procenta. Do první desítky všech českých okresů postižených nezaměstnaností se vešlo i Děčínsko a Ústecko, s 14,8 a 14,1 procenta.

V prosinci 2011 si v regionu hledalo práci 12,9 procenta lidí, tedy o 1,1 procentního bodu méně než o rok později. V celém Česku se loni v prosinci nezaměstnanost zvýšila na 9,4 procenta, proti listopadu tak byla o 0,7 procentního bodu vyšší. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 545.311 lidí, meziměsíčně o 7,2 procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK